Selain supplement moden, saya tetap tidak melupakan makanan SUNNAH RASULULLAH S.A.W. Antara sarapan pagi yang saya wajib ambil
ketika ini ialah KURMA. Kenapa KURMA ??
**** Kurma dikatakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai khasiat dan
kegunaan yang banyak kerana telah terbukti, di dalam Al-Quran terdapat 21 ayat
yang menyebut tentang kurma.
**** Berdasarkan pada ayat-ayat Al-Quran dan hadith Rasul, para
saintis giat mengkaji mengenai khasiat kurma. Mengikut kajian Dr.Mahmud Nazim
Al-Nasimy dalam buku Tempoh mengandung dari segi perubatan, fiqhiyah dan
perundangan, hasil kajiannya menunjukkan jus kurma dapat menolong mencengkam
rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuhkan lagi urat-urat rahim pada
bulan-bulan terakhir kehamilan dan membantu memudahkan proses kelahiran bayi.
Jus kurma juga dapat mengurangkan tumpah darah, menguatkan organ rahim serta
berkesan meredakan tekanan darah tinggi.
**** Kajian Profesor Madya Aisyah Mohd Zain Pensyarah Fakulti Sains
dan Bioteknologi Universiti Putra Malaysia,menunjukkan bahawa jus kurma
membantu mencegah daripada sembelit, lemah otot, sengal-sengal badan, lesu dan
barah usus besar, merangsangkan selera makan, menguatkan ingatan dan
melawaskan. Disamping menambahkan tenaga seksual,kurma juga boleh digunakan
sebagai pencuci mulut.
**** Mengikut hasil kajian Ahli Sains Mesir telah terbukti khasiat
kurma dalam membantu memanaskan badan, mencergaskan otak dan tubuh badan serta
mencergaskan minda dan membantu tumbesaran kanak-kanak. Ia juga membantu
melicinkan perjalanan darah dan menghindari dari penyakit barah, merawat buah
pinggang dan mencuci hati, dan membantu mengurangkan pengaliran darah semasa
kelahiran.
**** Buah kurma juga sesuai untuk wanita sama ada semasa hamil dan
selepas bersalin. Hal ini berasaskan kepada wahyu yang diturunkan oleh Allah
kepada ibu Isa iaitu Maryam binti Imran supaya memakan buah kurma ketika beliau
dalam keadaan lemah selepas bersalin.
KANDUNGAN NUTRISI KURMA
Kurma memiliki daftar panjang kandungan nutrisi yang bermanfaat
bagi tubuh. Tabel di samping menunjukkan kandungan gizi dan unsur non-gizi yang
ada pada kurma.
Kurma matang mengandung gula sekitar 80%, sisanya terdiri dari
protein, lemak dan produk mineral termasuk tembaga, besi, magnesium dan asam
folat. Kurma kaya dengan serat dan merupakan sumber kalium yang sangat
baik. Lima butir kurma (sekitar 45 gram) mengandung sekitar 115 kalori,
hampir semuanya dari karbohidrat.
KHASIAT BUAH KURMA
1. Kaum Arab Badui, yang makan kurma secara
teratur, menunjukkan tingkat kejadian yang sangat rendah dari kanker dan penyakit jantung.
2. Buah kurma kaya serat yang mencegah penyerapan kolesterol LDL dalam usus. Kandungan serat kurma
juga membantu melindungi selaput lendir usus dengan mengurangi paparan dan
mengikat bahan kimia yang menyebabkan kanker usus besar.
3. Sebagai makanan laksatif (laxative food),
kurma bermanfaat melancarkan buang air besar dan mencegah konstipasi.
4. Kurma mengandung antioksidan yang dikenal
sebagai tanin. Tanin diketahui bersifat anti-infeksi, anti-inflamasi dan anti-hemoragik.
5. Kurma adalah sumber vitamin A, yang dikenal
memiliki sifat antioksidan dan sangat penting untuk kesehatan mata. Vitamin A juga diperlukan menjaga kulit tetap sehat. Konsumsi buah-buahan alami yang kaya akan vitamin
A diketahui membantu melindungi dari kanker paru-paru dan rongga mulut.
6. Kurma merupakan sumber zat besi yang sangat
baik. Besi adalah komponen dari hemoglobin di dalam sel darah merah yang
menentukan daya dukung oksigen darah.
7. Kalium dalam kurma adalah komponen penting
dari sel dan cairan tubuh yang membantu mengendalikan denyut jantung dan
tekanan darah, sehingga memberikan perlindungan terhadap penyakit jantung koroner dan stroke.
8. Kalsium merupakan mineral penting dalam
pembentukan tulang dan gigi, dan dibutuhkan oleh tubuh untuk kontraksi otot,
penggumpalan darah dan konduksi impuls saraf.
9. Mangan digunakan oleh tubuh sebagai unsur
pendukung untuk enzim antioksidan superoksida dismutase.
10. Tembaga diperlukan dalam produksi sel darah
merah.
11. Magnesium sangat penting bagi pertumbuhan
tulang.
12. Kurma kaya akan vitamin K dan vitamin
B-kompleks, yaitu piridoksin (vitamin B-6), niacin, asam pantotenat dan
riboflavin. Vitamin ini membantu tubuh dalam metabolisme karbohidrat, protein
dan lemak. Vitamin K sangat penting dalam pembekuan darah dan metabolisme
tulang.
***** Kalau
begitu, betul sekali anjuran Nabi Muhammad untuk mengawali berbuka puasa dengan
tiga butir kurma !!!!
Utk mendapatkan kolsultasi berterusan dari saya, sila hubungi saya di :
NOR ASILA BINTI MAT YATIM
SHAKLEE ID : 907481
HP : 012-672 2762
C.O.D. AREA MERU / KLANG / SHAH ALAM / KUALA SELANGOR
No comments:
Post a Comment