Sunday, 22 September 2013

10 Faktor Risiko Penyebab Tekanan Darah Tinggi

Penyakit hipertensi atau tekanan darah tinggi, bukanlah jenis penyakit baru. Hampir semua orang pernah tahu atau bahkan mengalaminya. Tetapi, berapa banyak yang tahu pasti apa yang menjadi faktor penyakit darah tinggi pada seseorang?


Berikut adalah 10 faktor yang boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami tekanan darah tinggi.
  • Faktor keturunan - Bukan hanya warna kulit, ciri fizikal atau sifat yang boleh diwarisi dari orang tua kita. Tetapi, penyakit pun boleh. Jika salah seorang, atau kedua orang tua anda mengalami tekanan darah tinggi, kemungkinan anda juga berisiko tinggi mengalaminya.

  • Usia - Seiring bertambahnya usia, kita semua semakin berisiko menderita tekanan darah tinggi. Mengapa? Kerana semakin kita bertambah tua, elastisitas pembuluh darah kita juga berkurang sehingga cenderung mengalami penyempitan pembuluh darah. Akibatnya, tekanan darah pun meningkat.

  • Jantina - Hingga usia 45, lelaki lebih berisiko mengalami tekanan darah tinggi. Pada usia 45 hingga 64, baik lelaki ataupun wanita memiliki tingkat risiko yang sama. Tetapi, pada usia di atas itu, wanita lebih berisiko.

  • Kurang bergerak (Sedentary lifestyle) - Biasanya, orang yang tinggal di kota besar cenderung memiliki gaya hidup kurang bergerak. Bekerja di  pejabat, dan terus menerus duduk, ditambah lagi kurangnya olahraga, akan cenderung meningkatkan risiko penyempitan atau penyumbatan di pembuluh darah. Akibatnya adalah meningkatnya risiko darah tinggi.

  • Pola makan - Kalau anda suka makan makanan tinggi kalori, lemak, dan gula, mungkin sudah masanya anda menguranginya untuk mengurangkan  risiko terkena penyakit darah tinggi. Dan, ini juga adalah fakta umum yang diketahui hampir semua orang. Kurangkan makanan bergaram kerana itu dapat menahan banyak cairan dalam tubuh sehingga meningkatkan tekanannya.

  • Berat badan berlebih - Jika BMI anda 25 hingga 30, ataupun  lebih,  anda tergolong dalam berat badan berlebihan dan lebih berisiko mengalami tekanan darah tinggi.

  • Kebiasaan minum minuman beralkohol - Alkohol dapat meningkatkan kadar trigliserida dalam darah. Trigliserida adalah kolesterol yang jahat yang berpotensi menyebabkan tekanan darah meningkat.

  • Stress - Stress dapat meningkatkan tekanah darah sewaktu. Hormon adrenalin akan meningkat sewaktu kita stress, dan itu boleh mengakibatkan jantung mengepam darah lebih cepat sehingga tekanan darah pun meningkat. Selain itu, pada saat stress biasanya pilihan makanan kita kurang baik. Kita akan cenderung melahap apa pun untuk merilekskan diri, dan itu boleh memaksa secara tidak langsung pada tekanan darah kita.

  • Penyakit yang lain - Menurut para ahli, gangguan kesihatan seperti Apnea tidur (Sleep Apnea) dapat menimbulkan tekanan darah tinggi.

Utk mendapatkan kolsultasi berterusan dari saya, sila hubungi saya di :
NOR ASILA BINTI MAT YATIM
SHAKLEE ID : 907481
HP : 012-672 2762
C.O.D. AREA MERU / KLANG / SHAH ALAM / KUALA SELANGOR No comments: