Tuesday, 15 January 2013

Vitamin Untuk Kanak-Kanak Sekolah

Adakah kanak-kanak memerlukan vitamin? Ia perlu dilihat dalam pelbagai sudut. Pertama, ibu bapa harus faham, VITAMIN BUKAN PENGGANTI MAKANAN. Makanan seimbang, segar, serta halal adalah kunci utama kepada kesihatan dan tumbesaran. Ibu bapa harus menyediakan pelan pemakanan seimbang untuk anak-anak dan menggalakkan anak memakan makanan sihat dengan tidak mengambil makanan rapu. Jadi pengambilan vitamin tidak seharusnya menjadi alasan untuk ibu tidak menyediakan makanan berkhasiat secukupnya.

Kedua, kanak-kanak memerlukan NUTRIEN YANG SECUKUPNYA untuk tumbesaran fizikal dan perkembangan minda mereka. Kajian menunjukkan pengambilan nutrien mengakibatkan mood tertentu, justeru kekurangan nutrien menyebabkan perubahan pada mood dan fokus. Misalnya asid amino yang dipanggil tyrosine berperanan dalam penghasilan hormon dopamine and epinephrine yang meningkatkan kepekaan dan tenaga. Kekurangan tyrosine menyebabkan anak-anak menjadi mudah letih dan kurang fokus.

Ketiga, corak pemakanan kanak-kanak zaman moden yang adakala tidak terjaga. Misalnya apabila ibu sibuk dan bekerja, anak-anak bersarapan sendiri di sekolah. Malah kemungkinan ada yang terlepas sarapan, malah mungkin bersarapan dengan menu yang tidak sihat. Kerana ibu bapa tiada bersama untuk memantau, jadi kita makan sebenarnya (kecuali bawa bekal dari rumah).

Oleh sebab itu, bekalkanlah nutrient yang secukupnya untuk anak-anak yang bersekolah agar mereka dapat mengoptimumkan potensi mereka untuk belajar.

Adakah anak saya perlukan vitamin tambahan? Boleh jadikan point-point di bawah sebagai benchmark:

Adakah anak anda di sekolah.....
  • Tidak dapat memberi tumpuan untuk jangkamasa yang lama (short attention span)
  • Kurang peka
  • Mengambil masa yang lama untuk bertindakbalas
  • Lesu dan kurang bertenaga
  • Produktiviti Menurun
Sekiranya anak-anak anda mengalami tanda di atas, kemungkinan besar mereka kekurangan nutrisi dalam diet harian, termasuk pengambilan air. Cukup makan, itu tidak menandakan mereka cukup nutrien. Stop filling the tummy, start feeding the brain. Nutrien yang penting untuk perkembangan fizikal dan minda anak-anak:
mighty 3 gems
Mighty 3Gems terutama MEALSHAKE membekalkan vitamin, mineral dan protein yang penting untuk perkembangan minda dan fizikal anak-anak. Bekalkan Mighty 3 Gems sebagai pelengkap sarapan anak-anak di sekolah, agar mereka tidak lagi:
  • Mengantuk dalam kelas
  • Lesu dan pasif
  • Lambat tangkap apa yang diajar
Malah ia turut membantu memelihara kesihatan mereka secara menyeluruh.
Dapatkan set ini untuk anak-anak anda.
 
Ibu-bapa juga turut memilih:

vitalea cilhdren
vita c chewableCredit Vitamin Semulajadi

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :
 
FB Page : Nor Asila
SMS / CALL : 012 672 2762


No comments: