Monday, 18 February 2013

Tiada Lagi Pedih Ulu Hati, Dengan Soy Isolate Protein Powder ( ESP )

Rasanya ada ramai juga yang pernah mengalami pedih ulu hati kan. Biasanya mereka yang ada gastrik selalu mengalami masalah pedih ulu hati. Apakah pedih ulu hati ini?

Pedih ulu hati merupakan rasa sakit di bahagian atas perut atau dada dan kadangkala sehingga ke bahagian kerongkong. Ia sejenis ketidakhadaman yang biasa. Walaupun kesakitan di alami adalah di bahagian dada, pedih ulu hati tiada kaitan dengan penyakit jantung. Sebaliknya, kesakitan tersebut adalah disebabkan oleh asid perut. Didapati sekurang-kurangnya 30% orang dewasa pernah mengalami pedih ulu hati dengan sekurang-kurangnya 10% mengalaminya hampir setiap hari. Manakala sekurang-kurangnya 25% wanita mengandung mengalami pedih ulu hati atau tanda dan simptom lain yang berkaitan pedih ulu hati.

Sebab Terjadinya Pedih Ulu Hati

Pedih ulu hati terjadi apabila asid perut tertolak naik ke bahagian esofagus (refluks) dan menyebabkan iritasi pada lapisan esofagus. Refluks ini terjadi disebabkan oleh injap yang memisahkan esofagus dan perut tidak tertutup dengan sempurna.


cara esp rawata pedih ulu hati


Pedih ulu hati biasanya terjadi dalam masa 30 hingga 60 minit selepas makan. Kesakitannya meningkat apabila berbaring, membongkok ke depan atau apabila mengalami kesukaran membuang air besar. Rasa sakit biasanya berkurang dalam keadaan berdiri tegak, meminum air atau menelan air liur ataupun mengambil antasid (peneutral asid dalam perut).
info dari knowyourmedicine.


Tahukah anda dengan minum soya boleh mengurangkan simptom ini? Dan of course la soya yang saya maksudkan adalah Soy Isolate Protein Powder atau dulu dikenali dengan nama Energizing Soy Protein (ESP).

Tengok apa kata mereka yang mencuba.

testimoni esp soy protein

lagi seorang pengguna yang berpuas hati:

"salam..nak kongsi pasal ESP ni..sy baru start minum 1-2-2012..sblm ni sy tak boleh makan pedas2..compom pedih hulu hati pastu terpaksa lah amik gaviscon ke..sejak minum esp,pedih hulu hati takde lagi..kalau mkan nasi ayam,cili nasi ayam tu slalu makan sikit je sb risau pedih hulu hati...skrg ni habiskan pun takpe..ini betul2 punya testi..bukan tipu ea..."

kebaikan soy protein shaklee

credit

So bg anda yang mengalami masalah pedih ulu hati, anda bole mencuba Soy Isolate Protein Powder atau dulu dikenali dengan nama Energizing Soy Protein (ESP). Selain merawat masalah ini, ESP juga mempunyai pelbagai kebaikan. So apa tunggu lagi? Dapatkan ESP dgn harge yang menarik (^__^)

Saya NOR ASILA BINTI MAT YATIM adalah pengedar sah Shaklee [id  907481].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya.Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui  SMS/Call ke 012 6722762 untuk maklumat lanjut. Jom Like FaceBook Luvdsilsila untuk mengetahui TIPS kesihatan terkini!

No comments: